2013. március 23., szombat

Húsvéti nyuszi helyett

Közeleg a húsvét, mindenki nagy örömére. Igaz,  véleményem szerint 10-15 éve nagyobb keletje volt az ünnephez kapcsolódó hagyományoknak, mint példáula locsolás, vagy a piros tojás. De mint tudjuk, ahogy változik a világ úgy változnak a szokások is. 

A családok nagy része már nem otthon tölti a húsvéti ünnepeket, locsolókat is csak ritkán látni Pest utcáin. Kevesen őrzik a hagyományokat, a nagy sonka, tojás és süti hegyek még megtalálhatóak, de  vidéken kell keresni a valódi húsvéti locsolós "fílinget".

Mint tudjuk, ha húsvét, akkor nyuszi, vagy pelyhes pipi. Több variációban is megtalálhatóak: csoki, süti, plüss, műanyag, széna, vagy szalma, lehet gyöngyből, vagy lufiból, DE semmiképpen sem valódiból.  

Kedves Szülők!
Legyenek szívesek kicsit átgondolni a fentebb írtakat! 
Egy hús vér nyuszi valóban tündi- bündi, szőrös, picike, mozog az orra, a füle egyenes, vagy konyulhat, és imádni való kis szőrcsomó. 
Viszont a kérdés az, hogy felkészült egy család egy nyuszi gondozására? 

Vannak olyan tulajdonságuk, amivel nem árt számolni:  idővel megnőnek, mivel szoktak mozogni  helyigényre van szükségük,  esetenként kaki bogyók és pisi tócsák távoznak belőlük, és akármilyen hihetetlen nem mindegy mivel etetik őket, és ők is vágynak a tiszta alomra, amit a szagok elkerülése végett helyüket tisztítani, gondozni kell.
A pipik esetében hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ők még a szárnyukat is próbálgatják. Panelben ezek a tulajdonságok igen kellemetlenek lehetnek!

Ezek mellett ne feledkezzünk meg az esetleges kialakuló allergiáról sem, amit a szőr, vagy a szagok okozhatnak. 

Nos, amennyiben komolyan veszik elhatározásukat, hogy igenis élő állat lesz, és még nem gondolták meg magukat, tudni szükséges, ha olyan terveik vannak, hogy idővel az állat a sütőben végzi, akkor számoljanak a gyerek érzelmi kötődéséhez, ami az említett esetben igen nagy hisztivel járhat, és biztos, hogy az életben többet nem eszik nyúl, vagy pipi húst. 

Az sem megoldás, hogy megunt kedvenceiket elviszik az állatkertbe, mert ott nincs nyuszi átvétel! Megszüntették a felelőtlen húsvéti nyuszi vásárlások miatt. 

A szabadon engedés sem a megfelelő, hiszen azzal eleve halálra ítélik szerencsétleneket. Az az önmegerősítés, hogy egy tisztáson, vagy erdőben engedték el, csak gyenge alibi a lelkiismeretnek, elárulom, hogy ettől még lesz egy-két álmatlan éjszakája az embernek.  
    
Kérem Önöket, hogy gondolják át döntésüket. Az állattartás felelősség! 

Az állatokat ne az ünnepek miatt vegyék. Amennyiben mégis ragaszkodnak hozzá, kérem, hogy biztosítsák számukra a megfelelő körülményeket, gondozást. A ketrec legyen tágas, rendszeresen etessék, tisztítsák, foglalkozzanak vele, megfelelő táplálékkal lássák el, és engedjenek számunkra szabad mozgást. Lehetőleg udvaron, fedett helyen tartsák, így elkerülhetik a lakás adta kötöttségeket. A gyereket is tanítsák meg a felelősségre amit egy állat igényel. 

Más megoldás is létezik. Az állatkertekben, és néhány állatkereskedésben,  üdülő falvakban, kialakítottak állatsimogatókat. Ez egy nagyszerű lehetőség és program az egész családnak. Eltölthetnek pár kellemes órát együtt és több fajta nyuszit, és más húsvéti állatot lehet etetni, simogatni. Mindenki boldog, a nyuszi a megfelelő helyen marad, és a család sem maradt húsvéti szimbólum nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése