2013. március 10., vasárnap

Amikor a farok csóválja...

Itt a tavasz. Ezt határozottan állíthatjuk. Egyre hosszabbodik a napos órák száma, a téli kabátot leváltja a tavaszi, a madarak csicseregnek, és látványosan megnőtt az elkóborolt kan kutyák, macskák száma. Az ok igen egyszerű: szuka társaik elkezdtek tüzelni.

Lehetetlen elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a felelősségteljes állattartás. Ide tartozik, a tüzelés időszak is, ami gyakorlatilag tavasztól őszig tart. Ráadásul a szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február-április hónapra esik, a másik pedig augusztus-október. Egy-egy alkalommal két, három hétig tart.

Mindkét nem gazdáinak nagyon oda kell figyelni ebben az időszakban. A hím jószágok szöknek a nőstények után, vezeti őket az ösztön, Képesek ilyenkor heteket a kiszemelt szuka közelében tartózkodni, nem foglalkozva az éhséggel, és azzal a ténnyel, hogy lehet soha többet nem találnak haza.Ezt megelőzően igen fontos a megfelelő intézkedések.A legkézenfekvőbb: nyakörv, biléta, chip, és a kerítés ellenőrzése. Elég egy kis rés a kapunál, vagy a dróthálón, és volt kutya, nincs kutya...

A "lányos" kutyák gazdáit is nyomja a felelősség, hiszen sokan gondtalanul sétáltatják őket a megszokott kutyás társasággal, ami nem túl korrekt, hiszen könnyen felbolygatja a közösséget. Tapasztalatból írom ezt higgyétek el. A szituáció a szokásos lakótelepi sétáltatások közben történt. Hiába megbízható, és jól nevelt a kutya, az ösztön az ösztön. Gondatlan gazdi a "falka" közé hozta a szokásos sétára kutyusát, teljes tudatában azzal, hogy tüzel a kedvence. Nagyságrendileg nyolc kan kutya veszítette el a fejét, és vált kezelhetetlenné. Ezért is fontos, hogy azon kedves gazdik akik tüzelő szukával sétálni indulnak, arra a pár hétre igyekezzenek egy másik kevésbé szokott, és más kutyák által látogatott útvonalat találni, így elkerülve a direkt felbujtás izgatás vádját.

A megelőzés két igen fontos tényezője a chip és az ivartalanítás. A chip pár perces mutatvány az állatorvosnál. A regisztráció után a jószág lekövethető, amint egy állatorvos ellenőrzi. Szerencsére pár ezer forintból megúszható. 

A másik lehetőség, az ivartalanítás. A véletlen fogantatást igen nagyszerűen ki lehet vele védeni, így nem kerül sem a gazdi, sem a jószág kellemetlen helyzetbe, illetve a kiskutyák, macskák sem az utcára, zsákba, dobozba, és menhelyre. Mindenki nyugodtabban alszik. 

Továbbá:
Az ivartalanításon átesett kutya nem szenved többé a gyakori álvemhesség tüneteitől sem, ami gyakran csak hosszantartó gyógyszeres kezelésre szüntethető meg. A rendszeresen álvemhes kutyákban ugyancsak gyakoribbak az emlődaganatok előfordulása.

"Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. Egy-másfél óra és a kutyus távozhat a rendelőből. 10 nap után-a varratszedést követően- pedig már túl is van az egészen procedúrán.
Az pedig, hogy az ivartalanítással addig kell várni, míg a lánykutya legalább egyszer nem hozott kölyköket a világra, tévhit.
A súlygyarapodástól sem kell tartani. Persze, ehhez elengedhetetlen, hogy kutyánkat megfelelő táplálékkal etessük, rendszeresen futtassuk.
Az ivartalanított egyedek jóval hosszabb életűek lehetnek, mint nem operált társaik. Az okok közül a legfontosabbak: az ivartalanított szukának nem lesz petefészek- vagy méhdaganata, nem lesz gennyes méhgyulladása, és a tüzelés alatt nem szalad át az autó előtt egy röpke légyottra..."

Kérek minden kedves felelős állattartót, hogy a lehetőségeihez képest gondoskodjanak az általuk vállalt kutyáról, macskáról. A chippeléssel, és az ivartalanítással kapcsolatos információkért keressék meg a lakóhelyükhöz közel eső állatorvost. Előzzük meg a felesleges problémákat! 



  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése