2013. június 4., kedd

Árvíz esetén

Négy megye tizenhét településén árvízi védekezést, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. 
"Hajdú Márton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség."

Ez azt jelenti, hogy az árvíz ereje miatt nem csak az embereknek van szükségük segítségre, mentő akciókra, hanem az állatoknak is. Legyen szó kutyáról, macskáról, haszonállatokról, vagy vadállatokról, nem szabad elfeledkezni róluk.
Fontos, hogy a háziállatokat a veszélyes területeken még véletlen se hagyják láncon, vagy kis helyiségbe bezárva, mert az felér a halállal. Több eséllyel tudnak túlélni, ha az udvarban szabadon vannak engedve. Lehetőség szerint még időben gondoskodjanak számukra biztonságos helyet.

Haszonállatok esetében a gazdák árvíz idején nem mindig tudnak eljutni időben a jószágokhoz. Akik tudnak segítenek az Ő mentésükben is, de ne felejtsük el, hogy az állatismeret  elengedhetetlen, mert a gazdaságban élő állatok félnek, és nem együttműködőek.

Közösségi oldalakon már megkezdődtek az állatok mentésére szolgáló kezdeményezések. Leginkább állatmentő szervezetek és civilek összefogása, akik mindent megtesznek, hogy biztonságba tudhassák az elhagyott kedvenceket. Aki tud segítsen nekik (állateledel, pokrócok, fekhelyek, és befogadási lehetőségek felajánlásával). Az előző években már bizonyítottak, rengeteg jószágot mentettek meg

Egyúttal kérünk mindenkit akinek árvíz veszélyes körzetben élnek ismerősei, rokonai, hogy jusson eszükbe az állatokról is gondoskodni, hogy ne kelljen nekik se szenvedni, előzzük meg a tragédiát.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése