2013. május 13., hétfő

Chip és regisztráció

A kutyák 2013. január 1-től kötelező egyedi, transzponderrel („chippel”) történő megjelölésével kapcsolatban sokszor pontatlan információkkal rendelkezünk, és az állatorvosok sem mindig tudnak pontos tájékoztatást adni. Az egyik kerület portálján elég pontosan meghatározzák az elvárásokat:

"A négy hónaposnál idősebb ebek egyedi megjelölését kormányrendelet teszi kötelezővé. Aki ezt elmulasztja, állatvédelmi bírságot kaphat, melynek összege 45 ezer forint. A kutyák transzponderrel történő megjelölését a jegyző és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi. A jegyző a transzponderrel nem jelölt ebről köteles jelentést tenni a járási állat-egészségügyi hivatalnak. A szankcióról a járási hivatal dönt, a jegyző ilyen ügyben nem szab ki bírságot.

A chip beültetésének díja törvényi előírás alapján legfeljebb 3500 forint lehet, mely a chip árát, a beültetés díját, valamint az eb adatainak nyilvántartásba vételének díját is tartalmazza. A chip beültetése előzetes állatorvosi vizsgálatot nem igényel."

Nos az utolsó bekezdésnél kell igen nagyon figyelni, ugyanis hiába köteles az orvos januártól az általuk chippelt jószágokat regisztrálni, mégis akik január előtt jelöltették kedvenceiket azok nézzék meg, hogy a chip valóban szerepel az adatbázisban. Sajnos több kóbor kutya is bolyong a nagyvilágban, mert nincs a rendszerben regisztrálva a chip számuk.

Fontos tudni! 
Utólag lehetőség van a pótlásra, úgy, hogy pár száz forintért a beültetést végző doki megteszi, csak szólni kell neki. Ennyit gondolom megér, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket.
Az alábbi linken tudjátok csekkolni, hogy regisztrálták-e a chipet, vagy sem:



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése